Ai intrebari sau doresti sa ne contactezi? Informatii de contact: 0730.513.134

office@cursuri-tenis.eu

27 November 2014

Comentarii:

0
 November 27, 2014
 0

Pe lângă serviciu, returul este și el unul dintre cele mai importante elemente ale unui meci de tenis. În medie, jucătorii de tenis comit 10 erori neforțate din retur pe set. Păstrând mingea în joc, îți acorzi șansa de a câștiga punctul printr-un “winner” sau printr-o greșeală neforțată a adversarului. Majoritatea greșelilor din retur provin din faptul ca jucătorii, în special cei mici sau cei neexperimentați, încearcă să trimită o lovitură decisivă. Ei trebuie să înțeleagă faptul că mingea trebuie trimisă dincolo într-un mod cât mai incomod pentru adversar, după aceea urmând să găsească soluții pentru câștigarea punctului.

Returul de serviciu se execută cu două dintre elementele consacrate ale tehnicii și anume cu lovitura de dreapta și cea de rever, putându-se folosi oricare din procedeele tehnice ale acestora: liftat, tăiat, plat. Așadar, din punct de vedere tehnic, returul de serviciu nu se caracterizează printr-o dinamică deosebită a mișcărilor (de ex. serviciul), ci folosește dinamica loviturilor de dreapta și de rever.

Pentru executarea returului, se folosesc aceleași prize ca și pentru loviturile de dreapta și rever iar jucătorii trebuie să se hotărască cu ce priză se așează în poziția de așteptare a serviciului. Dar, practic, având în vedere că în zilele noastre au apărut suprafețe rapide de joc care au modificat săritura mingii și care au modificat timpul de reacție a jucătorilor făcând imposibilă schimbarea prizei între două execuții, a apărut așa-zisul proces de uniformizare a prizelor. Returul de serviciu nu s-a mai pretat la prizele care necesitau o săritură normală a mingii și o mișcare mai amplă a brațului, singura priză valabilă dovedindu-se a fi una mai deschisă (continentală). Cu ajutorul acestei prize, mingea având viteză mare poate fi returnată cu o mișcare mai scurtă (returul blocat).

Jucătorul se așază la aproximativ 20 cm în spatele liniei de fund (distanța poate fi și mai mare) pentru primirea primului serviciu iar pentru al doilea serviciu avansează puțin în teren. El este orientat cu fața spre fileu, iar picioarele se află pe o linie paralelă cu linia de fund. Racheta este susținută și de mâna stângă, ambele coate fiind apropiate de corp.

Până când adversarul incepe mişcarea pentru serviciu, poziţia de aşteptare este joasa, genunchii sunt flexaţi iar trunchiul aplecat înainte. În acest moment, jucatorul care primeşte işi stabileste planul tactic (in funcţie de tipul serviciului, scorul din meci etc.), adaptându-l la actiunile tehnico-tactice ale adversarului. În clipa in care adversarul începe serviciul, primitorul il urmareşte cu atenţie pentru a-i putea anticipa intenţiile sale. Se îndreaptă din poziţia joasa (unii chiar in momentul lovirii mingii de către adversar) si urmăreşte atent mingea incă de când aceasta pleaca din racheta adversarului (lucru absolut necesar din cauza vitezei mari pe care aceasta o capătă). Sesizand directia din care vine mingea si apreciind locul in care va ateriza, primitorul trebuie să-şi inceapă mişcarea pentru executarea returului cât mai repede posibil.

Returul poate avea doua forme:

  • retur de serviciu blocat
  • retur de serviciu lovit

Returul de serviciu blocat se execută pe serviciile puternice ale adversarului si pe terenurile rapide. I se spune retur blocat datorită scurtarii mişcării de lovire şi a blocării ferme a încheieturii mâinii in momentul impactului.

Returul blocat are următoarele caracteristici:

  • Lipsa pivotării;
  • Reducerea retragerii rachetei;
  • Răsucirea trunchiului compenseaza lipsa de pivotare;
  • Se măreste viteza de execuţie;
  • Finalul miscării mai scurt.

Pentru a întregi imaginea miscării returului blocat, menţionez ca se aseamăna cu cea a voleului.

Returul de serviciu lovit se foloseşte în general pe serviciile moi ale adversarului şi, in special pe al doilea serviciu. Mişcarea este mai amplă aici, jucătorul având la dispoziţie timp mai mult pentru retragerea rachetei. Caracteristic pentru returul de serviciu lovit este ducerea piciorului înainte odată cu lovirea mingii (păşirea in minge) – piciorul stâng pentru returul de forehand şi piciorul drept pentru returul de backhand.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.